İEİS’in 50. yılında, CPhI fuarıyla Türk ilaç firmaları dünya devleriyle buluşuyor

İEİS’in 50. yılında, CPhI fuarıyla Türk ilaç firmaları dünya devleriyle buluşuyor.

Türkiye’de ilk defa 4-6 Haziran 2014 tarihinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek, dünyanın önde gelen ilaç organizasyonu CPhI İstanbul’da Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu destekleyen kuruluş, ilaç endüstrisinin öncü kuruluşu İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) ise resmi ortak olarak yer alıyor.

Türkiye’de ilk kez 4-6 Haziran’da düzenlenecek Uluslararası CPhI İstanbul 2014 fuarı ile ilgili Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Saim KERMAN ve CPhI İstanbul resmi ortağı olan İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Nezih BARUT açıklama yaptı.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Saim KERMAN yaptığı açıklamada, “İnanıyoruz ki, ülkemiz, uyguladığımız politikalar, sağlam ekonomik altyapısı, değerli bilim insanları, nitelikli ve vasıflı işgücü, demografik özellikleri ve uluslararası standartlardaki ilaç endüstrisiyle önümüzdeki yıllarda küresel ilaç sektöründe kilit oyunculardan birisi haline gelecektir. Kamu sağlığı ve Türkiye ilaç endüstrimizin gelişimi için atılan her türlü adımın destekçisiyiz. Bu çerçevede CPhI İstanbul gibi uluslararası etkinlikleri hem dünyadaki gelişmelerin yakından takibi hem de güçlü işbirlikleri kurulması açısından son derece önemli buluyoruz.

1900’lü yılların başlarına kadar uzanan tarihi ile Türk ilaç sanayimiz, 100 yılı aşkın süredir faaliyettedir. Köklü geçmişi olan yerli ilaç sanayiimiz, yasal düzenlemelerini dünyanın pek çok ülkesinden önce tamamlamış güçlü bir resmi otorite ve dünyanın en büyük 20 pazarından birisi olması nitelikleri ile Türkiye için ‘dünyanın önde gelen ilaç ihracat ve üreticilerinden biri olma’ hedefi kaçınılmaz mecburi istikamet olarak görünmektedir.

Ülkemiz tüm kurum ve kuruluşlarıyla inovasyon kapasitesini artırmak ve katma değeri yüksek ilaç ürünleri alanında söz sahibi güçlü bir ülke olmak yolunda büyük bir kararlılık göstermektedir” dedi.

İEİS Yönetim Kurulu Başkanı Nezih BARUT ise yaptığı açıklamada, Türkiye ilaç endüstrisinin öncü kuruluşu olarak, dünyanın en önemli ilaç endüstrisi fuarı CPhI Worldwide yelpazesinin bir parçası olan ve bu yıl ilk kez düzenlenen CPhI İstanbul’un resmi ortağı olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek CPhI İstanbul’un, Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Orta ve Güney Asya, Balkanlar ve Kuzey Afrika bölgelerinden gelen katılımcı profili ile ilaç endüstrisi için uluslararası düzeyde etkili bir fuar olacağına içtenlikle inandığını ifade etti.

BARUT, “ Bu sene, Sendikamızın 50. kuruluş yıldönümü. İlaç endüstrimiz için büyük kazanımlar sağlayacağına içtenlikle inandığımız bu önemli etkinlik 50. yılımızı kutlama programımızın anlamlı bir parçasını oluşturuyor. Fuarı İstanbul’a getirebilmek için epey çaba gösterdik. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzun ülkemiz ve Türkiye ilaç endüstrisinin gelişimi yolunda, endüstrimiz açısından çok değerli olan destek ve ilgisini, bugüne kadar olduğu gibi, bu etkinlikte de esirgemediğini dile getirmek isterim” dedi.

50. YILINI KUTLAYAN İEİS, İLAÇ ENDÜSTRİSİNİN İHRACATININ VE AR-GE YETKİNLİĞİNİN ARTMASINI HEDEFLİYOR

Sendikanın kurulduğu günden bugüne, ülkenin daha güçlü bir ilaç endüstrisine kavuşması yolunda çalışmalarını sürdürdüğünü belirten BARUT; “Endüstrimizin son 50 yılında yaşadığı yapısal gelişim ve değişimlerde, şüphesiz Sendikamızın rolü ve katkıları çok büyük. 50. kuruluş yıldönümümüzde çabalarımızı, endüstrimizi dünyanın önde gelen ilaç üreticilerinden ve ihracatçılarından birisi konumuna getirmek ve Ar-Ge yetkinliğimizi artırmak için atılacak adımlara yönlendirmek gayesindeyiz. Bu kapsamda çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. CPhI İstanbul’un hayata geçmesinde göstermiş olduğumuz yoğun çabanın sebebi de bu kararlılığımız. Ar-Ge alanında gerçekleştirilecek ilerlemeyle, endüstrimizin dünya pazarlarına sunmak üzere katma değerli ürünler üretmesi ve ithalatına bağımlı olduğumuz önemli ürünlerin ülkemizde üretilebilmesi sağlanabilecektir.” dedi.

BARUT: “İHRACATIMIZ 2013 YILINDA %13,6 BÜYÜMEYLE 818 MİLYON DOLARA ULAŞMIŞTIR.”

Kaliteli insan gücü ve yüksek teknolojisi ile gelişmiş ülkelerle rekabet edebilecek potansiyele sahip olan endüstrinin ürünlerinin 150’den fazla ülkeye ihraç edildiğini dile getiren BARUT; “2012 yılında %16,1 artış yakalayan eczacılık ürünleri ihracatımız, 2013 yılında da iki haneli artış trendini devam ettirerek %13,6 büyümeyle 818 milyon dolara ulaşmıştır. Böylece ihracatın ithalatı karşılama oranı son iki senede %12,2’den %18,2’ye yükselmiştir. Dış ticaretteki bu gelişme umut vericidir ve Türkiye ilaç endüstrisinin küresel bir oyuncu olma yönündeki kararlılığını göstermektedir.“ dedi.

03.06.2014

İlgili Görseller: