Türkiye ve Körfez ülkeleri arasında ilaç alanındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla "Türkiye - KİK İlaçta İşbirliği Toplantısı" düzenlendi.
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS), Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ve Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nin (KİK) katılımıyla gerçekleşen “Türkiye – KİK İlaçta İşbirliği Toplantıları”nın üçüncüsü 30 Ocak 2014 tarihinde İstanbul’da düzenlendi.
TİTCK Başkanı Dr. Saim Kerman ve KİK Sağlık Departmanı Direktörü Mohsin M. Aldossari’nin açılış konuşmalarını yaptığı toplantıya, Türkiye ve KİK üyesi ülkelerin 20’den fazla resmi otorite yetkilisi, İEİS ve ilaç endüstrisi temsilcileri katıldı. Daha önce Riyad ve İstanbul’da gerçekleştirilen görüşmelerin devamı olarak nitelendirilen toplantıda, Körfez ülkeleri ve Türkiye arasında ilaç alanında işbirliğinin artırılması, ilaçların ruhsatlandırma süreçlerinin kolaylaşması ve kısalması için yapılması gerekenler değerlendirildi.
Türkiye, toplam 6,3 milyar dolar ilaç ithalatı yapan bu ülkelerin ithalatının yaklaşık %1,3’ünü karşılıyor. KİK ve Türkiye arasında işbirliği tesis edilmesinin Körfez ülkelerine ihracat oranını yükseltmesi bekleniyor.
İEİS, Türkiye ilaç endüstrisinin dünyanın önemli ilaç üreticilerinden ve ihracatçılarından biri olması amacıyla faaliyetlerine devam ediyor. İlaç endüstrisinin, bugün %18 olan ihracatın ithalatı karşılama oranını, 2023 yılında %80 seviyelerine yükseltme hedefine ulaşması için Avrupa Birliği, Balkanlar, Bağımsız Devletler Topluluğu, Körfez ülkeleri ve Ortadoğu ile Afrika hedef pazarlar olarak yer alıyor.
Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Umman’ın oluşturduğu KİK; üye ülkeler arasında koordinasyon ve entegrasyonun sağlanması; ekonomik, ticari, finansal, sağlık, eğitim, gümrük, iletişim ve kültür alanlarında benzer mevzuat uygulamalarına geçilmesi amacıyla faaliyetini sürdürüyor.