Üye Girişi

Haberler


<< Haber Arşivine Dön

5. EGA Güneydoğu Avrupa İlaç Sempozyumu Makedonya’da gerçekleştirildi

24-25 Eylül 2009 tarihlerinde Makedonya Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen “5. EGA Güneydoğu Avrupa İlaç Sempozyumu” Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Macaristan, Kosova, Makedonya, Karadağ, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’dan ilaç sektörünün üst düzey temsilcileri ve patent otoritelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan EGA Direktörü Greg Perry, Güneydoğu Avrupa bölgesindeki ulusal otoritelerin ülkelerinde yasal düzenlemeleri güçlendirmesinin ve aralarındaki işbirliği ve uyumu arttırmanın gerekliliğinin altını çizdi. Avrupa Komisyonu’nun ilaç sektörü soruşturması raporundaki önerilerin Avrupa’da sürdürülebilir bir ilaç sektörünün oluşturulması için yol haritasını çizdiğini de belirtti.

Perry, eşdeğer ilaçların sürdürülebilir sağlık sistemlerinin oluşturulmasında çok önemli rol oynadığına dikkat çekerek eşdeğer ilaçların bütçelerinde tasarrufa ihtiyaç duyan Güneydoğu Avrupa ülkeleri için temel bir gereklilik olduğunu söyledi.

Bu nedenle bölgede amaç, hastaların eşdeğer ilaca erişimini sağlamak için ülke bazındaki idari çerçevenin uyumlu hale getirilmesi olmalıdır. Perry, aynı zamanda, ek veri münhasıriyeti şartlarının getirilmesiyle eşdeğer ilaçların pazara girişinin engellenmemesi konusunda da uyarılarda bulundu. Son olarak, Perry patent bağının AB idari prosedürlerine tamamen ters olduğunun bir kez daha altını çizerek bunun sonucunda hastaların hak ettikleri tıbbi bakımdan mahrum kalmalarına neden olacağını belirtti.

Perry katılımcılarla, Avrupa Komisyonu tarafından eşdeğer ilaçların pazara girişini engelleyen nedenleri araştırmak üzere başlatılan ilaç sektörü soruşturmasının 8 Temmuz 2009’da yayınlanan raporunda açıklanan önerileri de paylaştı. Avrupa Eşdeğer İlaç Birliği, Avrupa sağlık sisteminde eşdeğer ilaç rekabetini artıracak ve çok önemli tasarruflara neden olacak raporun sonuçlarını ve önerilerini memnuniyetle karşıladı.

Avrupa Komisyonu’nun önerilerine paralel olarak Perry, yetkilileri eşdeğer ilaçlara ilişkin olarak:

* Onay sürelerinin hızlandırılması,
* Otomatik fiyat ve geri ödeme statüsü kazanmaları,
* Ruhsat, fiyat ve geri ödeme statüsünün kazanılmasını geciktirecek üçüncü parti müdahalelerinin yapılmaması,
* Rakipler tarafından yapılabilecek yanlış bilgilendirme kampanyalarının engellenmesi

konularında uyardı.

Kaynak: EGA Basın Bülteni
02.10.2009

İlgili Görseller: