Üye Girişi

Haberler


<< Haber Arşivine Dön

Fransa répertoire hedefini tutturuyor

Fransa sağlık sigorta fonu (CNAM) tarafından açıklanan son verilere göre ülkenin geçtiğimiz yıl eşdeğer ilaç ikame listesi (répertoire) kapsamındaki etkin maddelerin kullanımında eşdeğer penetrasyonunu artırma hedefini hemen hemen yakaladığı açıklandı.

Fon, Aralık 2008’de eşdeğer ilaç penetrasyonunun %82,9’a ulaşmasını hedeflemişti. 2009 Ocak ayı itibariyle, CNAM verilerine göre oran %82,5 sınırına ulaştı. Fransa’nın eşdeğer ilaç kullanımı, en azından ikame listesi dahilinde, Avrupalı komşularıyla karşılaştırılmaya değer durumda.

Molekül bazında kullanım oranına bakıldığına, CNAM kolestrol düşürücü simvastatin ve pravastatinin geçtiğimiz yıl %92,5 ve %90,2 oranlarıyla lider olduğunu bildirdi.

Buna karşın, epilepsi ilacı sodyum valproate’a bakıldığında eşdeğer ilaç kullanım oranı pazara girişinden 3 yıl sonra sadece %54. Heroinin kullanım oranı ise geçtiğimiz yıl sadece %30’du.

CNAM’a göre listeye yeni giren 9 etkin madde 2009 yılında 105 milyon Euro, tek başına pantoprazole 40 milyon Euro tasarruf sağladı. Fonun 2008 yılında eşdeğer ilaçlardan sağladığı tasarruf bir önceki yıla göre %23 oranında artarak 905 milyon Euro oldu.

Fransa’nın 100 idari bölgesindeki eşdeğer ilaç kullanımında %20 oranlarına varan farklılıklar var. CNAM, gelişme gösteren bölgelerin, hastaların aldıkları ilacın bedelini eczanede ödediği ve daha sonra geri aldığı “tiers payant contre génériques” teşvikini uygulayan bölgeler olduğunu gözlemledi.

Fon, 2009 yılı için eşdeğer ilaç kullanım hedefini ortalamada en az %82 - ve bölgelerde en az %80 – olarak belirledi.

Bu yıl Ocak ayında ulaşılan %82,5’luk kullanım oranı hakkında Fransa Eşdeğer İlaç Birliği (Gemme), eşdeğer ilaç ikame listesinin idari düzenlemelerle genişletilmesinin ve reçeteleme teşviklerinin çok önemli olduğunun altını çizdi. Birlik, doktorların eşdeğer ilaç reçeteleme hedefi için hazırlanan resmi yayını memnuniyetle karşıladığını ve bu yayının 6000 doktor tarafından -tüm reçeteleyenlerin %10’u- imzalanmasının beklendiğini belirtti.

Fransız resmi gazetesinde 21 Nisan 2009 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren, doktorlar ve ülkenin sağlık sigorta fonu (UNCAM) arasında yapılan anlaşmaya göre doktorlar, Fransa eşdeğer ikame listesi (répertoire) kapsamındaki ilaçlardan daha fazla reçeteleme yaparlarsa yıllık 5000 Euroya varan teşvik primleri alacaklar. Uygulamanın eşdeğer ilaç satışlarını önemli ölçüde artıracağı düşünülüyor.



Kaynak: Generics Bulletin, 15.05.2009

03.06.2009

İlgili Görseller: