Üye Girişi

Haberler


<< Haber Arşivine Dön

Uluslararası Eşdeğer İlaç Birliği (IGPA) 11. Yıllık Konferansı yapıldı

Uluslararası Eşdeğer İlaç Birliği (IGPA) 11. Yıllık Konferansı, 9 Aralık 2008 tarihinde Cenevre’de düzenlendi.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Pascal Lamy, konferansın açılış konuşmasında endüstriyi doğrudan ilgilendiren fikri mülkiyet haklarının ticari yönü ile ilaca kolay erişim konularına yer verdi.

Pascal Lamy konuşmasında, 2001 yılında imzalanan Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Hakları Anlaşması’nın (TRIPS) Doha Deklarasyonu* ile ilaca erişimin artırılması, uluslararası finansmanın geliştirilmesi, fikri mülkiyet sistemi içerisinde dengenin kurulması yönünde önemli bir aşama kaydedildiği ve belirli DTÖ üyelerince bazı TRIPS esnekliklerinin kullanılmasının gerekliliğinin kavrandığına dikkat çekti.

Lamy, Doha Deklarasyonu ile tanınan ve birçok Dünya Sağlık Örgütü kararında da tekrarlanan fikri mülkiyet haklarının korunmasındaki hassas dengenin, bir taraftan yeni ilaçların geliştirilmesini teşvik ederken diğer yandan bilaçlara erişim konusunda şüphelere neden olduğunu belirtti. Avrupa Eşdeğer İlaç Birliği’nin (EGA) patentle ilgili engeller raporunun da Doha Deklarasyonu’na benzer noktalar ortaya konduğunu ve raporu memnuniyetle karşıladıklarını belirten Lamy, raporda patentlerin ilaç sektöründe yeniliği teşvik ve aynı zamanda da Ar-Ge yatırımlarını tazmin eden rolünün önemi ile eşdeğer rekabetinin patent süresi dolar dolmaz mümkün olmasının gerektiğine yer verildiğini belirtti.

Kaynak: http://www.wto.org

TRIPS - Kamu Sağlığı, 14 Kasım 2001 tarihli Doha Deklarasyonu4: Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) düzenlediği Doha (Katar) Bakanlar Konferansı’nda 14 Kasım 2001’de kabul edilen “TRIPS Anlaşması ve Halk Sağlığı Deklarasyonu”dur. TRIPS Anlaşması’nda sağlanan mevcut esnekliği daha da netleştiren ve gelişmekte olan ülkelerin ulusal çaptaki acil sağlık konularını ele almalarını sağlayan TRIPS Anlaşması’na yönelik DTÖ’ye üye devletlerin verdiği taahhüt. Ar-Ge ve kamu sağlığı arasındaki dengenin nasıl kurulabileceği, etik sorunlar, zorunlu lisans, AIDS ve sıtma gibi bulaşıcı hastalıklar ve ilaçta patent koruması gibi konular ele alındı. Doha Deklarasyonu ile kamu sağlığı amacıyla ilaçlara ulaşıma sağlanan kolaylıklar üzerinde duruldu. Bu oturumda ileri sürülen görüşler gösterdi ki, bugün fikri mülkiyetin en tartışmalı konularından birisi ilaçta patenttir. Konu, özellikle bulaşıcı hastalıkların kol gezdiği Afrika gibi bölgeler bakımından önemini daha da fazla hissettirmektedir. 05.01.2009

İlgili Görseller: