Üye Girişi

Haberler


<< Haber Arşivine Dön

AB Komisyonu, ilaç sektöründe rekabet soruşturması başlattı

Avrupa Komisyonu’nun rekabetten sorumlu yetkilileri, ilaç üreticilerine yönelik, eşdeğer ilaçların pazara girişinde gecikmeler yaşanması ve çok az yeni ilacın pazara verilmesi gerekçeleriyle “sektör soruşturması” başlattı.

Soruşturma kapsamında, ilaç firmalarının kendi aralarında yaptıkları anlaşmaların, örneğin patent itirazlarının, Avrupa Topluluğu Antlaşması’nın ticareti kısıtlayıcı durumların yasaklanması hükmüne aykırı olup olmadığına bakılacak. Aynı zamanda, firmaların Avrupa Topluluğu Antlaşması’nın pazarda hakimiyeti engelleme hükmüne aykırı olarak patentlerin kötüye kullanımının gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği araştırılacak.

AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi Neelie Kroes, Avrupa için güçlü bir ilaç sektörü arzuladıklarını belirtti. Kroes, yeterince yeni ilaç pazara verilmiyorsa ve varolan ürünlerin daha düşük fiyatlı eşdeğerlerinin pazara girişi geciktiriliyorsa bunun nedenlerini araştırmanın ve gerekiyorsa aksiyon almanın gerektiğini sözlerine ekledi.

İlaç sektöründe rekabetin artırılması kamu yararı açısından oldukça önem taşıyor. Patent süreleri dolduktan sonra aynı ürünü üretebilen, eşdeğer ilaç endüstrisi, uzun süredir inovatör ilaç firmalarını “evergreening” yani fikri mülkiyet haklarını kötüye kullanarak rekabeti engellemekle suçluyordu.

Avrupa Eşdeğer İlaç Birliği (EGA), Avrupa patent sisteminde “evergreening”e izin veren zayıf yanların olduğunu, belli bazı moleküller için belirsiz patent durumlarının oluştuğunu bildirdi. EGA, Komisyon soruşturması kapsamında, şu anda eşdeğer ilaçları engelleyen nedenlerin detaylı olarak anlatıldığı bir görüş sunacak. 22.01.2008

İlgili Görseller: