Üye Girişi

Haberler


<< Haber Arşivine Dön

Biyobenzer ilaçlar 8 milyar Dolar tasarruf sağlayabilir

ABD Kongre Bütçe Ofisi’nin (CBO) hesaplamalarına göre, ABD’de biyobenzer ilaçlar için basitleştirilmiş bir ruhsatlandırma prosedürüne geçilmesi halinde önümüzdeki on yıl içinde, 2010-2019 yılları arasında, Medicare ve Medicaid gibi federal sağlık programlarından 8 milyar Dolardan daha fazla tasarruf sağlanacağı belirtildi. Medicare ödemelerinde buna eşlik edecek değişikliklerin de yapılması halinde bu tasarruf 10 milyar Doları aşabilir.

CBO’ya göre biyobenzer ilaçlarla hükümet daha da fazla tasarruf sağlayabilir. Bu potansiyelden yararlanmak için ABD hükümeti Medicare sistemi çerçevesinde değişiklikler yaparak, doktorları biyobenzer ürünleri reçetelemeye teşvik edecek finansal destekler sağlamalı. Ayrıca bu ürünler piyasada olduğu halde doktorların reçetelememeleri durumunda da ceza uygulamalarının getirilmesi gerekiyor.

CBO’nun tahminleri 40 milyar Dolarlık ABD biyoteknoloji ilaç pazarındaki, önümüzdeki 10 yıl içerisinde patent korumasını kaybedecek olan, ilaçların ¾’üne dayanıyor. Aynı zamanda ruhsatlandırma prosedürlerinin de biyoteknolojik ilaçlar için geçerli olan 12 yıl veri münhasiriyeti süresine bağlandığını varsayıyor.

ABD Eşdeğer İlaç Birliği’ne (GPhA) göre CBO’nun hesaplamaları, biyobenzer ürünlerin hastalara güvenli, etkin ve erişilebilir tedaviyi sunarak federal hükümetin sağlık harcamalarında önemli ölçüde tasarruf sağladığına somut bir kanıt teşkil ediyor. Kongre’ye önerilen Hatch-Waxman münhasıriyet modelinin uygulamaya konması halinde daha büyük tasarruf potansiyeli de mevcut.
02.02.2009

İlgili Görseller: