Üye Girişi

Haberler


<< Haber Arşivine Dön

EGA “Eşdeğer İlaçların Pazara Girişini Engelleyen Patent ile İlişkili Engeller” raporunu yayınladı

Avrupa Eşdeğer İlaç Birliği (EGA), eşdeğer ilaçların Avrupa pazarına ve hastalara ulaşımının önündeki engellere ilişkin olarak hazırlanan raporu yayınladı. Paris’teki 14. EGA Yıllık Konferansı’nda düzenlenen, Avrupa sağlık koruma ve fikri haklar konusunda uzmanların yer aldığı bir özel bir panel tartışmasıyla sunulan raporun başlığı “AB’de Eşdeğer İlaçların Pazara Girişini Engelleyen Patent ile İlişkili Engeller ve Etkileri.”

EGA Başkanı Eric Gorka, konferansa katılan yaklaşık 400 delegeye eşdeğer ilaçların daha ekonomik tedavi ve Avrupa sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasında çok önemli bir rol oynadığını hatırlattı. Bu nedenle de patent süreleri dolan ürünlerin eşdeğerlerinin pazara hemen girmesini engelleyebilecek her türlü bariyerin kaldırılmasının zorunlu olduğunu da belirtti.

EGA’nın yeni raporu Avrupa patent sisteminden kaynaklanan bu engellerin detaylarını da ortaya koyuyor. Rapor, patent sisteminde ve onu çevreleyen yasal ve idari çerçevenin teşvik ve rekabeti dengelemekte başarısız olduğu 3 alana odaklanıyor:

1. sistemde kaliteli patentlerin verilmesini engelleyen başarısızlıklar,
2. patent karışıklığı ve takip eden patentler,
3. patent davalarında izlenen prosedürler.

Bunun yanı sıra, raporda birçok çeşit engel, patent bağı, yetkililere yapılan beyanlar, tüketici taleplerini değiştiren pazarlama kampanyaları ve yanlış bilgilendirmeye dayanarak verilen Ek Koruma Sertifikaları –SPCler- detaylı olarak belirlendi.

EGA Direktörü Greg Perry, patent bağının tanıtımı ile eşdeğer ilaç rekabetinin engellendiğine vurgu yaptı.

Patent bağının, tüm patentlerin süresi dolana veya patentlerin ihlal edilmediğine, geçersiz, uygulanamaz olduğuna karar verilene kadar, eşdeğer bir ilacın ruhsatlandırılması, fiyatlandırılması ve geri ödeme listesine girmesini engelleyici idari bir düzenleme olduğuna dikkat çekti. Bu uygulamanın ilaç ajanslarındaki uzmanlar ile fiyatlandırma ve geri ödeme kurumlarındaki yetkililerinin karmaşık patent konularında yanlış yargılara varmasına neden oluyor. Oysaki bu anlaşmazlıklar normalde uzmanlaşmış mahkemelerde görülmelidir.

Perry, patent bağının Avrupa yasalarıyla tutarsızlık sergilediğini ve uygulamada yerleşmemesi için serbest bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Rapor, patent bağı ile -genellikle sorgulanabilir kalitedeki patentlerin- gerçek inovatif ürünlerin buluşunu tetiklemek yerine inovasyonu ve rekabeti engelleyen yollardan sadece biri olduğunu ortaya koyuyor. Kötüye kullanımı ile patentler eşdeğer ilaçların pazara girişinde neredeyse aşılamaz engeller teşkil edebilir ve Avrupa vatandaşlarının sağlık koruma kalitesini ve sürdürülebilirliğini olumsuz yönde etkileyebilir.
Kaynak: Egagenerics, 02–06–2008

Ek: Rapor 13.06.2008

İlgili Görseller: