Üye Girişi

Haberler


<< Haber Arşivine Dön

IMS, 2008 yılında eşdeğer ilaç kullanımındaki artışın devam edeceğini öngörüyor

IMS, 2008 yılında, çok satan önemli moleküllerin patent koruma sürelerini bitmesiyle eşdeğer ilaçların önemli bir pazar payı elde edeceğini ve dolayısıyla birçok tedavi grubunda ilaç harcamalarının düşeceğini öngörüyor.

Kasım ayı başında açıklanan IMS Global İlaç Pazarı ve Tedavi Öngörüsü’ne göre, önümüzdeki yıl global ilaç pazarının %5-6 oranında büyüyerek 735-745 milyar Dolar’a ulaşması bekleniyor. 2007 yıl sonunda ise büyüme oranının %6-7 olacağı hesaplanıyor.

2008 yılında, en büyük 7 ilaç pazarındaki büyüme oranlarının düşmesi bekleniyor. ABD’de ve Avrupa’nın en büyük ilaç pazarlarındaki büyümenin %4-5 oranında olacağı tahmin ediliyor. Bu oran, ABD’nin büyüme oranında büyük bir düşüşü işaret ediyor. 2007’de %4-5 oranında büyüyen Japonya pazarının 2008 yılı büyüme oranının ise %1 olması bekleniyor. Bu pazarlardaki büyüme oranlarının azalmasının nedenleri olarak; önemli moleküllerin patent koruma sürelerinin dolacak olması ve buna bağlı olarak eşdeğer ilaç kullanımının artmasının beklenmesi, sosyal güvenlik kurumlarının maliyetleri kontrol ve belli tedavileri kısıtlama baskısının artması, sağlık yasalarının yeni ilaçların pazara girişini yavaşlatması şeklinde sıralanıyor.

Gelişen pazarlar olarak nitelenen Çin, Brezilya, Meksika, Güney Kore, Hindistan, Türkiye ve Rusya pazarlarının ise önümüzdeki yıl %12-13 oranında büyümesi bekleniyor. Bu pazarlardaki büyümenin nedeni olarak sağlık hizmetlerinin gelişmesiyle ilaçlara erişimin artması ve özel sigortaların yaygınlaşması sayılıyor.

IMS öngörüsünde, eşdeğer ilaç kullanımındaki artışın devam edeceğine de işaret ediliyor. 2008 yılında yaklaşık yıllık satışı 20 milyar Dolar’ı bulan önemli moleküllerin patent süresi doluyor. Bu durum, eşdeğer ilaç pazarında %14-15 oranında bir artışa neden olacak. 2008’de ABD’deki reçetelenen ilaçların üçte ikisinden fazlasının eşdeğer ilaç olacağı hesaplanıyor. Almanya’da yeni düzenlemeler, Japonya, İspanya ve İtalya’daki eğitim programları da bu pazarlarda eşdeğer ilaç kullanımının artışını sağlayacak. Bunun yanında, Avrupa’da biyobenzerlerin piyasaya girmesiyle biyoteknoloji sektöründe rekabetin artacağı da belirtiliyor.

Kaynak: IMS 06.12.2007

İlgili Görseller: